Outlet prijzen
Snelle levering
30 dagen bedenktijd
Klantenservice
0
Outlet prijzen
Snelle levering
30 dagen bedenktijd

Voor en nadelen van vloerverwarming

Vloerverwarming is een vorm van verwarming die in de vloer geïntegreerd is. Vloerverwarming is tegenwoordig erg populair en brengt veel voordelen met zich mee, maar zitten er ook nadelen aan verbonden? In deze blog vertellen wij jou alles over de voor en nadelen van vloerverwarming.

 

Wat is vloerverwarming?

Met vloerverwarming wordt een ruimte door middel van buizen onder de vloer verwarmt, door deze buizen wordt warm water gepompt. Het water wat door de buizen stroomt hoeft niet zo warm te zijn als een normale verwarming, de ruimte wordt namelijk constant verwarmd. Het is hierbij wel van belang dat de buizen goed en gelijk verdeeld zijn.

 

De voordelen van vloerverwarming

Vloerverwarming heeft een hoop voordelen ten opzichte van een radiator.

 • Lagere stookkosten: Bij een radiator stroomt er water met een temperatuur van tussen de 75 en 90 graden uit de CV, terwijl er bij vloerverwarming slechts een temperatuur van tussen de 25 en 35 graden nodig is. Hierdoor zal je de kosten verlagen.

 • Betere warmteverdeling: Dit is een van de belangrijkste punten bij vloerverwarming en tevens een van de grootste redenen waarom mensen overgaan op vloerverwarming. De warmte wordt namelijk beter door de ruimte verdeeld en er zijn geen plekken waar het warmer of kouder is.

 • Ruimtebesparing: Met vloerverwarming hoef je in huis geen radiatoren meer te hebben, zo’n radiator neemt toch wel wat ruimte in beslag en met vloerverwarming houd je dus weer extra ruimte over.

 • Goed voor de woning: Met radiatoren heb je vaak dat bepaalde gedeeltes van de ruimte minder goed verwarmd zijn en dit is vooral in de hoeken van de kamers het geval. Onverwarmde hoeken zijn vatbaar voor vocht en condes, waar uiteindelijk weer schimmelvorming kan ontstaan. Dankzij vloerverwarming zullen alle hoeken ook goed verwarmd worden en voorkom je dus dit probleem.

 

De nadelen van vloerverwarming

Helaas zijn er naast de vele voordelen ook een aantal nadelen aan vloerverwarming.

 • Hogere investeringskosten: Het aanschaffen en laten plaatsen van vloerverwarming kost wel wat, het is namelijk een behoorlijke klus en dus een investering. Maar gelukkig gaan hierna wel de stookkosten omlaag en verdien je deze kosten uiteindelijk weer terug.

 • Niet de snelste opwarming: Vloerverwarming is een constante verwarming, daardoor zal het niet binnen korte termijn meteen een hoge temperatuur aannemen. Het duurt altijd even voordat de temperatuur een aangename hoogte heeft bereikt.

 

Het leggen van vloerverwarming

Bij het laten leggen van vloerverwarming is het van belang dat je vooraf goed de mogelijkheden afweegt. Afhankelijk van wat voor soort woning je hebt, wordt er bepaald welke vorm van vloerverwarming er het best gelegd kan worden. Het beste moment om vloerverwarming te laten leggen is wanneer je aan het verhuizen bent, direct voordat je in de nieuwe woning gaat intrekken.

 

Verschillende manieren om vloerverwarming te leggen

Er zijn een aantal verschillende manieren om vloerverwarming te leggen, wij lichten er drie toe.

 

 1. Infrezen
  Over het algemeen wordt er bij bestaande bouw de huidige vloer ingefreest, dit houdt in dat er sleuven geslepen worden in de vloer en daar worden vervolgens vloerverwarmingsbuizen in gelegd. Hierbij verhoog je de vloer niet, de vloerverwarmin wordt namelijk in de dekvloer gefreesd.

 2. Op netten

Bij ruwe betonnen vloeren met een dekvloer eroverheen, is het leggen van vloerverwarming op netten aangeraden. Dit zijn gegalvaniseerde matten met een maaswijdte van 10 of 15 cm. Houd er rekening mee dat de vloer iets verhoogd wordt.

 1. Op noppenplaat

Als een woning niet de mogelijkheid heeft om de vloerverwarming in te frezen, wordt er meestal voor een alternatief gekozen. Je kan dan voor noppenplaten kiezen, hierbij worden er geïsoleerde platen met een bepaald profiel gebruikt om de verwarmingsbuizen in te drukken. Bij noppenplaten wordt de vloer iets hoger, je legt dit namelijk op een al bestaande vloer.

 

 

Over Sanioutlet

Ben jij op zoek naar sanitair of andere badkamer onderdelen? Dan ben je bij Sanioutlet aan het juiste adres. Wij bieden een breed assortiment aan sanitair en onderdelen, waaronder kranen, douches en zelfs sanitair onderdelen voor minder validen. Heb jij een vraag of wil je graag meer informatie over een van onze artikelen? Neem dan contact met ons op.

 

Hoe creëer ik hygiëne in de badkamer?

Hygiëne in de badkamer is belangrijk, vooral vanwege het vochtigheidsgehalte en de grotere kans op schimmel en kalk, dien je de badkamer regelmatig te reinigen. Ben jij benieuwd waarmee je het best de badkamer kan reinigen en welke schoonmaakmiddelen wij aanraden? Lees dan onze blog ‘Hoe creëer ik hygiëne in de badkamer?’.

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »